Съвети за есента

Dea/ ноември 9, 2020/ Разни/ 13 comments

Как да си доставим здраве и щастие в този мрачен сезон? Сигурно се питате това, особено след края на лятото – най-любимият ни отпускарски период от годината.

Разбира се, че има начин! Всяко време крие своите позитиви и ако сме съзнателни към това да не губим форма, можем да я поддържаме с прости средства. С тях ще си добавим така необходимите ни хормони за да сме здрави и балансирани, дори без скъпи хранителни добавки. Ето какви са:

Серотонинът можем да си го осигурим чрез плуване, бягане, разходки сред природата, дори кратък престой на припек под не така вече жаркото слънце и разбира се, карането на колело. Той е усещането за собствена значимост. Разбирате колко е важно, нали? Защото в ниските си проявления се забелязва като самота, депресия или когато се поставяме не на мястото си в неподходяща за нас компания. Когато някой се забърква в неприятности – това е вик към близките му за внимание. Повечето антидепресанти се базират точно на този хормон. какво да направим в този случай, за да излезем от този кръг на по-високо ниво? Просто е: благодарете – за каквото и да е, което имате, виждате, получавате. Благодарността увеличава изобилието в живота ви. Друг „трик“ е да си припомняте стари успехи- това връща в нас приятното чувство и отново произвежда серотонин. Мозъкът не прави разлика между минало и настояще, така че и това е начин да си го доставим спешно.

Окситоцинът се набавя от приятните моменти в ежедневието – като игра с домашен любимец, напр. или пъкда държим ръката на любим човек. Също и гушкането с него! Играта с бебе или малко дете също много ни зарежда с този хормон на щастието. И още: когато правим комплименти на някого, дори и да е непознат. Това зарежда и нас с усмивка и доза щастие.

Подарете си масаж! Това е едно от приятните неща, които можем и сами да си осигурим, а носи толкова плюсове в усещането ни, че понякога е нужно малко, за да сме щастливи. Окситоцинът се отделя при изпитването на оргазъм. Също и при раждане и кърмене – при майките, затова и е важен за създаването на чувство за интимност и доверие и заздравяване на връзките. Точно той  е причината и да сме верни на партньора си.

Какво да кажем за ендорфина? И тук е просто. Спортуването, смехотерапията и гледането на комедийни филми ни го доставят бързо. Защо мислите толкова хора обичат шоколад?! Пак заради него! Само че уловката е в тъмния шоколад. С ендорфин ни зарежда и разказването на шеги, познайте защо! Точно така, заради реакцията, която предизвикват те – смехът! Ендорфинът се освобождава при болка и стрес, тогава той спомага да ги преодолеем и да се справим с тревожността и депресията. Редовните упражнения, които е хубаво да си създаден като навик всеки ден освен, че поддържат младостта и гъвкавостта на тялото ни, произвеждат този хормон. Така че – никога и никъде не пропускайте да вземете със себе си чувството си за хумор – то освен, че прави гледната точка към всяка ситуация по-лека и освобождава ендорфин.

От ароматерапията може да ползвате за целта лавандулата и ванилията.

Четвъртият хормон от рецептата в коктейла за лично щастие е допаминът. Него можем да си доставим също лесно, дори и да се налага да приложим малко хитрост спрямо себе си – определете си малки, но постижими задачи за деня и ще видите, че в края му ще сте суперзаредени от факта, че сте изпълнили всичко планирано. Да, постигането на малки победи ни носи увереност в нас и че можем да се справим успешно с всичко, което пожелаем! Това е от допамина…И какво още ли? Ами другото е лесно- после отпразнувайте своите малки победи, така ще увеличите усещането за собствена стойност и успех в живота. Полагайте грижи за себе си и не забравяйте да се поглезите и с вкусно хапване. Допаминът е „двигателя“ да си поставяме високи цели и да гоним постижението им – това е когато се проявява във високите си нива. В ниските е когато все отлагаме нещо да направим или да предприемем, колебаем се, несигурни сме…познато ли ви е?

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

13 Comments

  1. If you want to use the photo it would also be good to check with the artist beforehand in case it is subject to copyright. Best wishes. Aaren Reggis Sela

    1. You are right, it is subject to copyright! I thought it was clear because I said it in previous posts – the pictures are mine. Just like the text content. If you like one of them and it is available, you can even order it! I will send it to you by courier. Thank you for your appreciation and trust, for your openness and goodwill! Nice day!

  2. Thanks so much for the blog article. Really thank you! Want more. Paule Cassie Piegari

  3. Outstanding post, you have pointed out some excellent points , I as well believe this s a very good website. Kristina Graeme Wakeen

    1. Thank you very much! I am obliged not to disappoint you. I decided that my site should not engage people with intrusive ads, but who likes my things and wants to continue to see them – when and how much he decides to make a donation, because it really is a job that takes a long time. Thank you again for your trust!

  4. Thanks for the good writeup. It in reality used to be a amusement account it. Belvia Maynard Nicolea

  5. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post and the rest of the site is very good. Vitoria Westbrook Coltson

  6. I constantly emailed this webpage post page to all my friends, for the reason that if like to read it after that my links will too. Nannie Gawen Lewis

  7. I just added your web site to my blogroll, I hope you would look at doing the same. Charyl Maurice Geiss

  8. This web site is my intake, very fantastic pattern and Perfect content. Emmey Tyrone Beitz

    1. Thank you very much for the evaluation, I hope you enjoy the content in the future. I have decided not to forcibly burden my readers with ads, so I chose the donation form. Because writing and everything else really takes a lot of energy. Thank you once again and have a nice week!

  9. There is definately a great deal to know about this issue. I like all of the points you have made. Fleur Rowan Cerallua

Leave a Comment