Фотоизложба в Археологически музей – Варна

Dea/ октомври 24, 2018/ Разни/ 0 comments

„По пътя на спондилуса“ е озаглавена най-новата изложба, посветена на експедиция, свързана с разпространението на мида спондилус, която днес съществува единствено в Средиземно море. Някога обаче ареалът е бил по-голям, ползвала се е дори за разменна монета. Поводът за фотоизложбата са навършените вече 30 години от експедицията „По пътя на спондилуса“, която била направена с експериментална цел. Идеята е проучване на морския маршрут на търговски контакти между Егейско и Черно море, през праисторията. Експедицията тогава е била осъществена от водолазен кораб „Камчия“ – Варна с маршрут: Черно море, Мраморно море и Егейско, до Пирея и обратно, с научни ръководители на експедицията – проф. Михаил Лазаров и Иван Иванов от Варненския археологически музей. В изложбата ще бъдат показани архивни фотографии, модел на кораба „Камчия“, компасът и бинокълът на кораба.
Откриването на изложбата ще е на 27 октомври (събота) от 10,30 ч. в коридора на първия етаж на Археологическия музей във Варна.

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment