Нов поглед към биографията на Леонардо да Винчи

Dea/ ноември 18, 2018/ Книги/ 1 comments

Възхищение, клюки, конспирации не спират векове след смъртта на Леонардо да Винчи. Кое от тях е вярно?! В това начина и авторът на биографиите на Стив Джобс, Айнщайн, Кисинджър и Бенджамин Франклин – Уолтър Айзъксън, като основно се опитва да отговори на два въпроса: какъв е бил Леонардо и на какво се дължи славата му.

Страници от лични дневници на Леонардо, откровения на негови съвременници и нови открития — това „рецептата” на Уолтър Айзъксън за най-новата му книга.

Какво знаем досега за личността на гения? Че изучава анатомията на човешкото тяло като  прави дисекции на човешки лица, чертае мускулите, които задвижват устните, а след това пресъздава загадъчната усмивка на „Мона Лиза“. Изучава оптика, изследва начина, по който се отразяват слънчевите лъчи, и създава изумителната игра на перспективата в „Тайната вечеря“. А комбинирането на изкуство с науката ражда един от вечните символи на новаторското мислене – Витрувианския човек, вписан в кръг и в квадрат.

Събирайки различните аспекти на тази разностранна и необхватна на практика личност в една книга, авторът я прави по-различна от досегашните опити по темата с това, че не разглежда Леонардо само като велик художник, чиито хобита са отнели от времето му да създаде още шедьоври, а представя неговата любознателност като важно качество за всеки откривател.

За него Бил Гейтс казва:”Той успява да си обясни почти всичко, което се е знаело на планетата ни по онова време. Това се дължи отчасти на ограниченото научно знание тогава, отчасти на високия му коефициент на интелигентност, но най-вече на неговото ненаситно любопитство към всяка област от естествените науки и човешките достижения. Леонардо изследва в педантични подробности всичко – от начина, по който тече водата и се издига димът, до мускулите, които използваме, когато се усмихваме“

Още преди излизането на книгата „Леонардо да Винчи“ на пазара, филмовите права са откупени за седемцифрена сума след ожесточен търг между няколко холивудски компании. В основата на сделката стои друг Леонардо – носителят на „Оскар“ Леонардо ди Каприо, кръстен именно на великия художник. Книгата на Айзъксън ще бъде адаптирана от Джон Логан  („Геният“, „Авиаторът“ и „Изобретението на Хюго“).

Авторът се опитва „да влезе в кожата” на героя си и към своето произведение да приложи подхода на Леонардо към негови проекти – повече въпроси и колекция от възможни отговори.

Изследвайки ненаситната любознателност на да Винчи, Айзъксън припомня колко е важно да развиваме в себе си и вдецата си – страстта към знанието и смелостта да го поставяме под съмнение, да използваме въображението си и като талантливите бунтари на всяка епоха – да мислим различно.

 

 

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

1 Comment

  1. Terrific work! This is the type of information that are meant to be shared around the net.

    Shame on Google for not positioning this put up upper!
    Come on over and discuss with my website .
    Thank you =)

Leave a Comment