Архимед от Сиракуза

Dea/ септември 7, 2021/ Пътешествия/ 0 comments

Архимед – учителят по математика от древността и гордостта на Сиракуза

Какъв е мащабът на неговото дело и геният му, може да прозрете като се разходите из интерактивният музей, посветен на технологичните изобретения на Архимед. Лично аз попаднах там донякъде случайно – знаех, че този учен е гордостта на града и четох предварително редица информации, свързани с него, но както често става и в живота- докато търсиш нещо, намираш друго! Така и аз – на път за Гръцкия театър и Музея на папироса, попаднах в приветливо зелено пространство, където са направени в умален мащаб 25 от най-известните му изобретения, които могат не само да се видят, но и да бъдат изпробвани, така че да стане абсолютно ясно практически как са функционирали. Нещо, от което българските музеи биха могли само да се поучат. Защото така става кристално ясно за посетителите /независимо на каква възраст са/ как са работели.

Удивително е как един обикновен човек, живял през втори век преди Христа е бил толкова смел във въображението си, че да материализира устройства, които са се ползвали тогава – като бойните машини, а и до днес – напр. орехотрошачката, която не е нищо повече от изобретенията подемен кран 1,2 и 3! Първият лост е основен с това, че има опорна точка за повдигане на различни тежести и всеки посетител би могъл да си обясни нагледно как работи този прост наглед механизъм, но с гениална идея. Въобще, удивително е как най-гениалните идеи са в същността си прости и логични. Но още по-удивителното е кога са му хрумнали те – преди 23 века! Световно известният учен е останал в историята с няколко реплики, като напр.: „Дайте ми опорна точка и ще повдигна Земята“ /това е по отношение на лоста, а „Еврика“ или „Открих го!“ е за откритието му, че тяло потопено във вода изтласква същото количество, колкото е тежестта му./ Второто му е послужило за да открие отговора на загадката, възложена му от управляващия тогава града дали короната от злато, която той поръчал да му направят отговаря на количеството злато, което дал за нея или има примес и от друг материал. Отговорът бил сложен, защото трябвало да бъде даден без да се развали изящно изработената иначе корона. Но Архимед се справил! Получил прозрението, докато бил във ваната и бил толкова развълнуван от откритието си, че хукнал гол навън с викове :“Еврика, еврика!“ Но, на гениите светът им прощава всичко, разбира се…

За личния му живот се знае малко – освен, че баща му бил астроном, няма данни дали е имал свое семейство и наследници. Вероятно не. Но не това е важното. Той е оставил след себе си световно наследство, от което са черпили вдъхновение учени като Леонардо да Винчи и Исак Нютон векове по-късно. 

В парковото пространство, посветено на Архимедовите изобретения може да видите арбалет, катапулт, винт за отвеждане на вода, воден часовник, машината-скорпион, която потапя вражески кораби като ги обръща вертикално във водата, древна самобитна машина за разбиване на стени и всякакви други интересни машинарии за водене на военни действия. Изобретателността на Архимед е завидна и това е най-малкото, което можем да кажем за неговия непресъхващ талант. Вероятно би сътворил още много от идеите си, ако имаше възможност да доживее дълбоки старини и си отиде от естествена смърт, но не би. Местоположението на Сиракуза е такова, че гражданите й рядко се радвали на мирни дни. Все пак, благодарение на едно от най-хитрите ходове на Архимед, завоевателите били държани настрана. Находчивият метод бил да се използва жарката топлина на Слънцето чрез насочващи няколко огледала с общ фокус, за да се предизвика пожар на дървените вражески кораби. Това довело до търсения ефект и днес на пристанището преди на влезете в залива или в стария град се издига статуя на Архимед с огледало в ръка.

Въобще, заслужава си да се отбиете в това пространство и няма да усетите как са отлетели няколко часа! Лично аз бих се върнала пак. Ако искате да ви заведа, пишете ми!

Архимед от Сиракуза

Архимед от Сиракуза

Share this Post

About Dea

Живея на морето и мисля като Хемингуей. Карам колело, вместо кола и обичам природата - да й се наслаждавам. Перфектна е без нашата намеса! А където се налага, нека бъде за подобрението й - така смятам. Обичам да пътувам, защото тогава се "разширявам". Сетивата ми се обострят, а срещите ми с хора и ситуации никак не са случайни... Обичам и да чета, и да преживявам. Понякога пътувам и така! Чрез другите и техните истории. Защото всички сме свързани по един или друг начин, а чуждите емоции нерядко са и наши. Да се наслаждаваме заедно на пътуването си през живота - пъстър е!

Leave a Comment